مشخصات فردی و زندگینامه
نام:سید محمود
نام خانوادگی:حسینی هاشمی‌
شهرت:هاشمی‌ شاهرودی
پست الکترونیک:Shahroudi@Dadgostary-tehran.ir
تخصص ها:فقه و اصول ، حقوق ، جامعه شناسی

زندگی نامه

آیت‌الله‌ سید محمود هاشمی‌ شاهرودی‌ در سال‌ 1327 هجری‌ شمسی‌ در شهر نجف‌ و در خانواده‌ای‌ مذهبی‌ و از سادات‌ منسوب‌ به‌ امام‌ حسین‌(ع‌) چشم‌ به‌ جهان‌ گشود. پدرش‌ مرحوم‌ آیت‌الله‌ سید علی‌ حسینی‌ شاهرودی‌، از استادان‌ و بزرگان‌ حوزه‌ علمیه‌ نجف‌ بود و خدمات‌ فراوانی‌ را به‌ عالم‌ اسلام‌ ارزانی‌ داشت‌. آیت‌الله‌ سید محمود هاشمی‌ شاهرودی‌ تحصیلات‌ ابتدایی‌ را در مدرسه‌ علویه‌ نجف‌ به‌ پایان‌ رسانید و سپس‌ به‌ تحصیلات‌ حوزوی‌ روی‌ آورد. او با توجه‌ به‌ موقعیت‌ علمی‌ خانوادگی‌ و نیز با توجه‌ به‌ هوش‌ و استعداد سرشار و کوشش‌ فراوان‌ خود، در مدتی‌ اندک‌ توانست‌ دروس‌ دورة‌ سطح‌ را به‌ پایان‌ رساند. پس‌ از آن‌ به‌ حلقه‌ درس‌ آیت‌الله‌ العظمی‌ شهید سید محمد باقر صدر پیوست‌ و سالها در خدمت‌ استاد خود، مبانی‌ اجتهاد در اصول‌ و فقه‌ را به‌ خوبی‌ آموخت‌ و در درس‌ دیگر مراجع‌ آن‌ روز نجف‌ ـ از جمله‌ امام‌ خمینی‌(ره‌) ـ نیز با جدیت‌ شرکت‌ جست‌ و بهره‌های‌ فراوان‌ برد. آیت‌الله‌ سید محمود هاشمی‌ شاهرودی‌ در طول‌ سالهای‌ تحصیل‌، در دروس‌ اخلاق‌ خصوصی‌ و عمومی‌ استادان‌ خود شرکت‌ می‌کرد و از محضر آنان‌ بهره‌های‌ فراوان‌ می‌برد.
آیت‌الله‌ سید محمود هاشمی‌ شاهرودی‌ در سالهای‌ تحصیل‌ خود از محضر استادان‌ بسیاری‌ بهره‌ برد. مهم‌ترین‌ و اصلی‌ترین‌ استاد او در درس‌ خارج‌ آیت‌الله‌ العظمی‌ شهید سید محمد باقر صدر بود. آن‌ شهید سعید که‌ از افتخارات‌ شیعه‌ و مرجعیت‌ به‌ شمار می‌آید، شاگردان‌ بسیاری‌ را به‌ عالم‌ اسلام‌، تقدیم‌ داشته‌ است‌. او که‌ از حافظه‌ و استعدادی‌ سرشار برخوردار بود، توانست‌ با نوآوریهای‌ فراوان‌ در فقه‌ و اصول‌ و دیگر علوم‌ اسلامی‌ و به‌ روز ساختن‌ مباحث‌ علوم‌ و نیز نگاشتن‌ کتب‌ درسی‌ در زمینه‌های‌ یاد شده‌، گام‌ مهمی‌ برای‌ تعالی‌ اسلام‌ و تشیع‌ بردارد و از این‌ رهگذر، شاگردان‌ او، همچون‌ آیت‌الله‌ سید محمود هاشمی‌ شاهرودی‌، این‌ خدمات‌ و اندیشه‌ها را پی‌ گرفتند. از دیگر استادان‌ آیت‌الله‌ هاشمی‌ شاهرودی‌، حضرت‌ امام‌ خمینی‌(ره‌) و حضرت‌ آیت‌الله‌ العظمی‌ خویی‌(ره‌) را می‌توان‌ نام‌ برد. معظم‌ له‌ سالها در محضر ایشان‌ به‌ تحکیم‌ مبانی‌ اجتهادی‌ خود می‌پرداخت‌، ضمن‌ اینکه‌ از محضر آنان‌، در زمینه‌های‌ اخلاقی‌ نیز بسیار بهره‌ می‌برد. آیت‌الله‌ هاشمی‌ شاهرودی‌ در طول‌ دوران‌ تحصیل‌ خود، با طلاب‌ و فضلای‌ بسیاری‌ رابطه‌ دوستی‌ داشت‌ و پس‌ از آن‌ نیز با علمای‌ بسیاری‌ روابط‌ صمیمانه‌ و علمی‌ برقرار نمود که‌ از جمله‌ آنها می‌توان‌ از آیت‌الله‌ مؤمن‌ و مقام‌ معظم‌ رهبری‌ نام‌ برد آیت‌الله‌ هاشمی‌ شاهرودی‌ تاکنون‌ فعالیتهای‌ بسیاری‌ را در زمینه‌های‌ علمی‌ و فرهنگی‌ به‌ انجام‌ رسانده‌ است‌. در یکی‌ از دیدارهای‌ اعضای‌ مجلس‌ اعلای‌ عراق‌، امام‌ خمینی‌(ره‌) با توجه‌ به‌ شناخت‌ خود از ایشان‌ می‌خواهد که‌ تدریس‌ در حوزه‌ علمیه‌ قم‌ را بر هر کاری‌ ترجیح‌ دهد و به‌ تربیت‌ طلاب‌ مستعد در زمینه‌های‌ علمی‌ و اخلاقی‌ بپردازد.
معظم‌ له‌ نیز با ورود به‌ ایران‌ ـ در فروردین‌ 1358 ـ به‌ تدریس‌ درس‌ خارج‌ فقه‌ و اصول‌ می‌پردازد که‌ این‌ تدریس‌ تا هم‌ اکنون‌ نیز ادامه‌ دارد و طلاب‌ بسیاری‌ از محضر ایشان‌ بهره‌مند شده‌اند. ویژگی‌ درس‌ ایشان‌ دقت‌ فراوان‌، تسلط‌ بر مباحث‌ و نوآوری‌ در برخی‌ زمینه‌هاست‌. آیت‌الله‌ هاشمی‌ شاهرودی‌ ریاست‌ دو کنگرة‌ مهم‌ نقش‌ زمان‌ و مکان‌ در اندیشه‌ امام‌ خمینی‌(ره‌) و نخستین‌ کنگره‌ دایرة‌ المعارف‌ فقه‌ اسلامی‌ را بر عهده‌ داشت‌ که‌ هر دو کنگره‌ با استقبال‌ بزرگان‌ و فضلای‌ حوزه‌ و دانشگاه‌ و اندیشمندان‌ خارجی‌ و داخلی‌ مواجه‌ شد. از خدمات‌ دیگر ایشان‌، ریاست‌ مؤسسه‌ دایرة‌المعارف‌ فقه‌ اسلامی‌ با حکم‌ مقام‌ معظم‌ رهبری‌ است‌. مقام‌ معظم‌ رهبری‌ در حکم‌ خود، خطاب‌ به‌ ایشان‌ می‌فرماید: «جناب‌ عالی‌ را که‌ چهرة‌ درخشانی‌ در علم‌ و عمل‌ بوده‌ و بحمدالله‌ از مقام‌ والایی‌ در فقه‌ و علوم‌ مرتبط‌ با آن‌ برخوردارید، برای‌ انجام‌ این‌ اقدام‌ بزرگ‌، شایسته‌ دانسته‌ و مسؤولیت‌ ایجاد و ادارة‌ مؤسسه‌ای‌ برای‌ تهیه‌ این‌ دایرة‌ المعارف‌ را به‌ جناب‌ عالی‌ محول‌ می‌کنم‌». آیت‌الله‌ هاشمی‌ شاهرودی‌ در سالهای‌ تحصیل‌ و تدریس‌، فعالیتهای‌ سیاسی‌ بسیاری‌ را پدید آورده‌ است‌. در پی‌ یورش‌ مزدوران‌ رژیم‌ صدام‌ به‌ علما و اندیشمندان‌ در سال‌ 1974 میلادی‌، آیت‌الله‌ هاشمی‌ شاهرودی‌ به‌ زندان‌ افتاد و شکنجه‌های‌ فراوان‌ بدنی‌ و روحی‌ را به‌ جان‌ خرید. او در پی‌ تظاهرات‌ مردم‌ عراق‌ پس‌ از پیروزی‌ انقلاب‌ اسلامی‌ ایران‌ به‌ رهبری‌ امام‌(ره‌)، بویژه‌ در نجف‌، و در گرامیداشت‌ این‌ پیروزی‌، تحت‌ پیگرد رژیم‌ بعث‌ قرار گرفت‌ و به‌ سفارش‌ شهید صدر(ره‌) به‌ وطن‌ خود بازگشت‌ تا وکالت‌ عام‌ شهید صدر و نمایندگی‌ او را نزد امام‌ خمینی‌ (ره‌) بر عهده‌ گیرد.
او با ورود به‌ ایران‌ به‌ خدمت‌ امام‌ خمینی‌(ره‌) مشرف‌ شد و با موافقت‌ ایشان‌، رابط‌ امام‌(ره‌) و شهید صدر شد و پیامهای‌ علمای‌ نجف‌ را به‌ سمع‌ امام‌(ره‌) می‌رساند. او با دستور آیت‌الله‌ خامنه‌ای‌ که‌ در آن‌ زمان‌ با حکم‌ امام‌(ره‌) مسؤولیت‌ نهضت‌های‌ اسلامی‌ را بر عهده‌ داشت‌، تشکیلاتِ جامعة‌ روحانیت‌ مبارز و مجلس‌ اعلای‌ عراق‌ را به‌ راه‌ انداخت‌ و آن‌ را مدیریت‌ و سازماندهی‌ کرد. او که‌ به‌ دستور امام‌(ره‌) تدریس‌ و بررسی‌ مسائل‌ فقهی‌، بویژه‌ احیای‌ فقه‌ حکومتی‌ استوار بر ادلة‌ استنباط‌ جواهری‌ را بر عهده‌ داشت‌، در طول‌ سالیان‌ انقلاب‌ از هیچ‌ کوششی‌ در جهت‌ اعتلای‌ انقلاب‌، دریغ‌ نورزید. آیت‌الله‌ هاشمی‌ شاهرودی‌ سالها از اعضای‌ فقهای‌ شورای‌ نگهبان‌ بود ودر این‌ نهاد مقدس‌ به‌ خدمت‌ اشتغال‌ داشت‌ تا اینکه‌ با حکم‌ مقام‌ معظم‌ رهبری‌ به‌ ریاست‌ قوه‌ قضائیه‌ منصوب‌ شد. او در طول‌ مسؤولیت‌ خود در قوه‌ قضائیه‌، تاکنون‌ خدمات‌ بسیاری‌ را انجام‌ داد که‌ توسعة‌ قضایی‌، تسریع‌ در رسیدگی‌ به‌ پرونده‌ها و ایجاد ارتباط‌ مردمی‌ از جمله‌ آنهاست.

وسر انجام این عالم جلیل القدر درتهران۳ دی ۱۳۹۷ دعوت حق را لبیک گفت و به سرای باقی شتافت